quinta-feira, 7 de maio de 2009

RISSÓIS DE PESCADA

Ingredientes Massa

Farinha: 2 copos (+/- 220 gr)
Leite: 1 copo (+/- 2 dl)
Água: 1 copo (+/- 2 dl)
Margarina: +/- 80 gr
Sal: 1 pitada
-
Pão ralado: q.b.
Ovo: 1

Ingredientes Recheio

Pescada: cozida, a gosto
Salsa: 1 raminho
Limão: ½ (sumo)
Noz-moscada: 1 pitada (ralada)

Preparação Massa

Numa caçarola mete a água, o leite, a margarina e o sal. Assim que começar a ferver junta a farinha de uma só vez e começa logo a mexer com a colher de pau. Continua sempre a mexer até perder toda a humidade. Põe a massa em cima de uma bancada de mármore e, ainda quente, amassa até não pegar às mãos. Faz uma bola com a massa e crava uma cruz com a mão na vertical, e deixa arrefecer.
Tire pedaços de massa e com o rolo tenda até ficar bem fina. Vai colocando uma colher de recheio e com o copo, no fim de dobrar a massa sobre o recheio, recorta e cola as extremidades calcando com os dedos. Passa por ovo batido e pão ralado, frita em óleo bem quente ou congele para futuras utilizações.

Preparação Recheio

O recheio é qualquer um. Por exemplo: Molho Bechamel mais consistente, com pescada cozida aos pedacinhos, salsa picada, sumo de meio limão e raspa de noz-moscada.

____________

PORTUGUESE HAKE “RISSOLE” (1)

Dough Ingredients

Flour: 2 cups (.+/- 220 gr)
Milk: 1 cup (.+/- 2 dl)
Water: 1 cup (.+/- 2 dl)
Margarine: +/- 80 gr
Salt: a pinch
-
Breadcrumbs: as much as is needed
Egg:1

Filling Ingredients

Hake: cooked, to taste
Salsa: 1 bunch
Lemon: ½, juice
Nutmeg: grated, a pinch

Dough Preparation

In a saucepan boil the water with the milk, the margarine and a pinch of salt. Once it starts to boil add the flour, all at once, always stirring with a wooden spoon. Keep stirring until it loses all moisture. Place the dough on the counter, still hot, keep kneading until it doesn’t stick to your hands. Mold a ball, mark a cross by pressuring your hand on the dough and let it cool.
Take small amounts of dough and use the roll to stretch until it gets very thin. Place a tablespoon of filling and folder the dough. Cut with a glass, as in half-moon shaped bags, glue the ends squeezing with your fingers. Pass it by the beaten egg and then coat with the breadcrumbs and deep fry in hot oil or freeze for future use.

Filling Preparation

The filling is whatever you wish. For example, make Molho Bechamel more consistent, cut cooked hake into pieces, chop parsley, add to sauce along with juice of half a lemon and the nutmeg zest.

(1) Made of salty fried dough, shaped as half-moon, that is stuffed with meat sauce, fish sauce, vegetables sauce or seafood sauce, and is served as a snack, appetizer or side dish.

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