domingo, 21 de março de 2010

ARROZ DE BACALHAU COM GRÃO E COUVE LOMBARDA


Ingredientes

Arroz: 1 copo
Bacalhau: 2 postas
Couve lombarda: metade de uma couve pequena
Grão: +/- 150 gr (já cozido)
Cenoura: 1
Cebola: 1
Tomates maduros: 2
Alho: 2 dentes
Louro: 1 folha
Salsa: 1 raminho
Pimenta: moída a gosto
Azeite: q.b.
Sal: a gosto

Preparação

Põe uma panela com água a ferver, entretanto faz um refogado com azeite, a cebola picada, o alho, uma folha de louro, a salsa picada, a cenoura picada e os dois tomates maduros esmagados à mão, deixa refogar bem. Lava a couve e desfaz em pedaços, envolve no refogado, tape o tacho. Corte as postas de bacalhau demolhado em pedaços e coloque na água a ferver para cozer durante 15 a 20 minutos.
Adiciona o grão ao refogado com a couve, mexa e tape o tacho, se necessário acrescente meio decilitro de água. Retire dois copos da água de cozer o bacalhau, acrescente ao refogado, tape, baixe o lume e deixe ferver. Corrija os temperos, acrescentando um pouco de azeite e sal, se necessário, e junte o arroz, mexa e coloque os pedaços de bacalhau. Deixe cozer o arroz durante 15 a 20 minutos e sirva.
Veja também: ARROZ DE BACALHAU COM GRÃO 

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COD FISH, CHICKPEA AND SAVOY CABBAGE RICE

Ingredients

Rice: 1 cup
Dried salted cod fish soaked: 2 fillets
Savoy Cabbage: ½ of a small cabbage
Chickpeas: +/- 150 gr (already cooked)
Carrot: 1
Onion: 1
Tomatoes: 2, mature
Garlic: 2 cloves
Laurel (bay leaf): 1 leaf
Parsley: 1 small bunch
Pepper: grated, to taste
Olive oil: as much as needed
Salt: to taste

Preparation

Boil water in a pan, at the same time, in another pan braise in the olive-oil, the chopped onion, the two well minced garlic cloves, the laurel leaf, the grated pepper, the chopped leafs of parsley, the minced carrot and the two hand mature tomatoes squashed, let it braise well. Wash the cabbage and reduce it to small pieces, mix into the stew and cover the pan. Cut the slices of soaked cod fish into small pieces and place in the boiling water to cook for 15 to 20 minutes.
Add the chickpeas, stir and cover the pan. If necessary add half a decilitre of water. Remove two cups from the cod fish cooking water, pour it into the mixture and cover, lower the heat and let it boil. Correct the seasoning, adding a little olive oil and salt, if necessary, then add the rice, stir and place the pieces of cooked cod fish. Let the rice cook during 15 or 20 minutes, and serve.
Also see: COD FISH AND CHICKPEA RICE 

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